Denník divadelníkov: Do Pivnice s vami všetkými!

Pivnica. Dedina na srbskej Vojvodine, v ktorej žije menej ako 3000 obyvateľov, má dlhú divadelnú tradíciu. Slováci sem prišli začiatkom 18. storočia a posledných 24 rokov sa tu organizuje festival DIDA (divadelné inscenácie dolnozemských autorov). Deviaty ročník semináru Píšeš? Píšem! je aktuálne v plnom prúde.

Divadlo sa definuje ako kolektívne umenie a najvýznamnejší činiteľ vo vzdelávaní šľachetných stránok ľudského ducha a konania, má v pivnici dlhú a bohatú tradíciu. Podľa písaných dokladov sa prvé divadelné predstavenie v Pivnici odohralo v roku 1909, podľa tých nepísaných sa spomína už rok 1906.
Ochotnícke divadlo Janka Čemana vzniklo v roku 1994 a o rok neskôr bol založený festival DIDA. Jeho zakladateľom je známy pivnický spisovateľ Ján Salčák.

Pivnica je zväčša poľnohospodárskou dedinou, v ktorej žijú dobrosrdeční a nesebeckí ľudia, výborní hostitelia, ktorí radi privítajú do svojej spoločnosti všetkých so záujmom sem prísť, lebo väčšina z nás sú starší ľudia, ktorí toho veľa neprecestovali a preto “čakajú, aby niekto otvoril dvere”, ako sa u nás hovorí.

Spomínaný festival DIDA je úzkoporofilový a zameraný na predlohy domácich autorov, ktorí priamo alebo nepriamo hovoria o živote Slovákov na Dolnej zemi. To je dôvod, prečo sme po pár rokoch zistili, že máme problém. Neexistovali divadelné predlohy, ktoré by zodpovedali našim pravidlám.

Spojili sme sa preto so slovenskou dramatičkou a pedagogičkou Katarínou Mišíkovou Hizingerovou a rozhodli sa podporiť jej nápad na založenie Seminára tvorivého písania, v ktorom práve teraz píšem tento článok, ako poslucháčka dielne Blog & Žurnalistika.

Zaujímavosťou je, že na prvom ročníku seminára bolo iba 9 poslucháčov a zaoberali sa výhradne písaním a dramaturgickou úpravou textov. Z roka na rok, v súlade s potrebami divadelníkov z Dolnej zeme, sa zväčšoval počet účastníkov aj dielní.

Absolvovali sme diadelný manažment, režijné prvky, scéngrafiu, hudbu, fotografiu, pohyb, pouličné divadlo, rozhlasovú hru, filmovú dieľňu a mnohé iné. Dnes hovoríme o 8 dielňach a 63 nadšených účastníkoch tohto ročníka.

Všetko to – nesmieme byť falošne skromní – by sa nemohlo uskutočniť, nebyť divadelných fanatikov v najpozitívnejšom slova zmysle, z OD Janka Čemana z Pivnice, ale aj spolupráce Slovákov zo Srbska a Slovákov zo Slovenska. Nemyslím tým iba ľudí, ktorí pravidelne navštevujú seminár ako lektori či účastníci, ale aj finančú podporu slovenskej vlády, teda Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí, ktorí si toto podujatie vážia a pravidelne ho podporujú. Z rovnakého dôvodu nemožno opomenúť ani okres Báčska Palanka, Vojvodinskú vládu a Národnostnú radu Slovenskej národnostnej menšiny v Srbsku, ako aj iných divadelných nadšencov a sponzorov.

Dúfam, že tento seminár s nami Pivničanmi vydrží ešte veľa rokov, aby sme na javisku mohli inscenovať súčasné autorské divadelné predlohy a aby mali aj naše deti možnosť stať sa súčasťou umenia, ktoré tak milujú.

Olga Ćosićová

Kovačica. .. .po dvadsiatich rokoch V

01.09.2024

Deň vystúpenia je akýsi iný. Od rána si akýsi rozrušený. Pozývaš ešte nejakých známych. Nech prídu. Nech ťa vidia. Nech teba a tvojich kamarátov podporia. Dnes je to iné. Nehrám ja, ale účastníci dielní pod vedením svojich lektorov. Celý týždeň sa na to teším. Ale aj mám trošku obavy. Športovci vám potvrdia, že sedieť v hľadisku, keď hrajú vaši blízki, [...]

SOBOTA – milá moja rodina, . . .

27.08.2024

Tento blog píšem počas cesty z domova (dolnej zeme) domov (horná zem). Je mi za mojou dolnozemskou rodinou smutno. Napriek tomu som aktuálne neopísateľne vďačná, že vás mám. Ani neviem ako celý tento neuveriteľný týždeň ubehol. Aj preto celý týždeň nespíme – 24 hodín denne s vami je málo. Jeden týždeň ročne s vami je málo. Jeden život s vami je málo. Od [...]

PIATOK – deň v polovičnom snívaní

24.08.2024

Predposledný deň semináru začína s obrovským spánkovým deficitom. Včera sme mali koncert, a keď sme zbalili techniku a vyložili ju hore, začali sme filozofovať. Spať sme išli až o štvrtej ráno (spánok na seminári je veľkým hriechom, lepšie dospávať doma). Ale ja som sľúbila filmovej dielni, že im dnes pomôžem s natáčaním filmu. Aj to je čarovné na tomto [...]

Gruzínsko, voľby, Európa, EÚ, Ukrajina

V Gruzínsku po sčítaní 70 percent okrskov vedie vládnuca strana. Exit poll naznačil víťazstvo opozície

26.10.2024 18:36, aktualizované: 20:15

Exit poll naznačil víťazstvo prozápadných strán.

únos

Tragédia v Mexiku: Pri nehode autobusu zomrelo najmenej 24 ľudí

26.10.2024 18:21

Pri nehode autobusu v centrálnom Mexiku zahynulo najmenej 24 ľudí a ďalších päť ľudí bolo zranených.

Policajný potápač

Dráma na Dunaji: Polícia vytiahla muža, ktorý skočil do rieky. Napriek snahe sa ho nepodarilo oživiť

26.10.2024 17:45, aktualizované: 18:29

Polícia prehľadávala nábrežie a hladinu rieky, záchranným zložkám sa osobu podarilo vytiahnuť z vody a začali ju oživovať.

Beyoncé

Speváčka Beyoncé v kampani podporila Harrisovú. Trump sľúbil rekordnú deportáciu migrantov

26.10.2024 17:09

Nie som tu ako celebrita, nie som tu ako politik. Som tu ako matka, povedala Beyoncé.

Píšeš? Píšem!

Celý svet hrá divadlo! Ale my to robíme dobre a radi :-) #slovacislovakom facebook.com/PisesPisem www.instagram.com/pisespisems…

Štatistiky blogu

Počet článkov: 35
Celková čítanosť: 54415x
Priemerná čítanosť článkov: 1555x

Autor blogu