Založ si blog

Slováci Slovákom: Domov je všade, kde máš zubnú kefku

,,Vitaj doma,“ povedal mi jeden z divadelníkov, keď ma stretol vo dverách divadelného klubu. Pobozkali sme sa, vyobjímali a mne jeho pozdrav rezonoval v hlave celý večer. Keď prídete na Vojvodinu raz, vrátite sa. Je to ako tetovanie. Nikto neskončí len pri jednom.

Seminár Píšeš? Píšem! oslavoval v lete deviate narodeniny a jeho mladší súrodenec Poď sa vypísať! má dnes dva roky. Blogeri, dramatici, muzikanti a filmári sa po horúcom lete vrátili do vymrznutej vojvodinskej Pivnice, aby vytvárali texty, ktoré nikdy predtým nerobili. Od študentov medicíny, cez pekárov a obuvníkov, až po muzikálových hercov – každý z nich si chcel skúsiť, aké to je v noci nespať, dumať nad postavamia vytvárať reálne príbehy na ešte reálnejšie témy.

Slovenská menšina v Srbsku je zvláštny úkaz. 60-tisíc Slovákov žijúcich na Vojvodine je presiaknutých kultúrou a láskou k umeniu. Nájdete tu známych insitných maliarov, zvláštnych naturálnych poetov, aj talentovaných divadelníkov, ktorí s otvorenou náručou aj hlavou vítajú každého, kto ich túži niečo naučiť.

Počas celého týždňa si budete môcť na tomto blogu čítať výtvory mladých autorov prózy, ktorí vystúpili zo svojej komfortnej zóny a vytvárali na seminári Poď sa vypísať! dialogické poviedky prvýkrát v živote.

Žijeme v dobe komunikácie. Všetci, ktorí tvrdia, že sa spolu ľudia už nerozprávajú, sa fatálne mýlia. Zmenilo sa iba médium, cez ktoré to robia. Koľko máte komunikátorov vo svojom mobile? Koľko mailov vám denne príde? Celé dni nerobíme nič iné, než že spolu komunikujeme.

Napísať dobrý dialóg nie je jednoduché ani pre skúsených autorov, o to radšej som, že sa toho účastníci nezľakli a vy si tak budete môcť prečítať o súrodencoch, ktorí pomáhajú rodičom so zločinom, o vážnom rozhovore detí v maternici, o dokonalom prvom rande, alebo o rodičoch, ktorí podvádzajú svojich partnerov, svoje deti, aj seba.

Pohodlne sa usaďte, uvarte si šálku čaju a pohrúžte sa do príbehov mladých ľudí, ktorí pochopili, že rozprávať sa s niekým je tá najprirodzenejšia vlastnosť našej generácie.

,,Vitaj doma,“ povedal mi jeden z divadelníkov, keď ma stretol vo dverách divadelného klubu.
,,Ďakujem,“ povedala som a položila som si zubnú kefku do pivového pohára stojaceho na bare.

PIATOK – sme prepojení

03.09.2023

Predposledný deň semináru. Všetci sú unavení ale štastní. Už sme sa dohodli, že budeme začínať o hodinu neskôr (aj keď všetci prídu o dve hodiny neskôr). Ráno po raňajkách začíname spoločným kávičkovaním a potom sa presunieme do dielní kde všetci dokončujú svoje projekty. Zajtra to už zostane len na štyroch dielňach. My ostatní sa konečne vyspíme, potom [...]

ŠTVRTOK – prežívame vďaka kofeínu

26.08.2023

Dnes si už uvedomujem, že pomaly, ale isto končíme. Hudobná dielňa mala koncert. Nechcela som, aby tento deň prišiel. Viem, že ak príde ten deň, keď budú prezentovať aj ostatné dielne, príde koniec semináru. Dnešný deň bol nádherný. Bol plný hudby a zábavy. Zajtra sa bude prezentovať dielna detského divadla, dielňa pouličného divadla a happeningu sa spojila s dielňou [...]

STREDA – Ona nenávidí kohúta

25.08.2023

Ani sa to nezdá, a sme v polovici semináru. Je to neuveriteľné ako sa za tie tri dni dokážu vytvoriť nové priateľstvá, ktoré (podľa mojich skúseností) vydržia celý život. A budúci rok budeme spomínať ako sme sa spoznali, čo všetko sme spolu prežili, ako sme vedľa seba spali na žinenkách, hrali bedminton o tretej ráno, spievali hymnu semináru, nevedeli sa zobudiť a [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Píšeš? Píšem!

Celý svet hrá divadlo! Ale my to robíme dobre a radi :-) #slovacislovakom facebook.com/PisesPisem www.instagram.com/pisespisems…

Štatistiky blogu

Počet článkov: 23
Celková čítanosť: 36934x
Priemerná čítanosť článkov: 1606x

Autor blogu