Založ si blog

Denník divadelníkov: Do Pivnice s vami všetkými!

Pivnica. Dedina na srbskej Vojvodine, v ktorej žije menej ako 3000 obyvateľov, má dlhú divadelnú tradíciu. Slováci sem prišli začiatkom 18. storočia a posledných 24 rokov sa tu organizuje festival DIDA (divadelné inscenácie dolnozemských autorov). Deviaty ročník semináru Píšeš? Píšem! je aktuálne v plnom prúde.

Divadlo sa definuje ako kolektívne umenie a najvýznamnejší činiteľ vo vzdelávaní šľachetných stránok ľudského ducha a konania, má v pivnici dlhú a bohatú tradíciu. Podľa písaných dokladov sa prvé divadelné predstavenie v Pivnici odohralo v roku 1909, podľa tých nepísaných sa spomína už rok 1906.
Ochotnícke divadlo Janka Čemana vzniklo v roku 1994 a o rok neskôr bol založený festival DIDA. Jeho zakladateľom je známy pivnický spisovateľ Ján Salčák.

Pivnica je zväčša poľnohospodárskou dedinou, v ktorej žijú dobrosrdeční a nesebeckí ľudia, výborní hostitelia, ktorí radi privítajú do svojej spoločnosti všetkých so záujmom sem prísť, lebo väčšina z nás sú starší ľudia, ktorí toho veľa neprecestovali a preto “čakajú, aby niekto otvoril dvere”, ako sa u nás hovorí.

Spomínaný festival DIDA je úzkoporofilový a zameraný na predlohy domácich autorov, ktorí priamo alebo nepriamo hovoria o živote Slovákov na Dolnej zemi. To je dôvod, prečo sme po pár rokoch zistili, že máme problém. Neexistovali divadelné predlohy, ktoré by zodpovedali našim pravidlám.

Spojili sme sa preto so slovenskou dramatičkou a pedagogičkou Katarínou Mišíkovou Hizingerovou a rozhodli sa podporiť jej nápad na založenie Seminára tvorivého písania, v ktorom práve teraz píšem tento článok, ako poslucháčka dielne Blog & Žurnalistika.

Zaujímavosťou je, že na prvom ročníku seminára bolo iba 9 poslucháčov a zaoberali sa výhradne písaním a dramaturgickou úpravou textov. Z roka na rok, v súlade s potrebami divadelníkov z Dolnej zeme, sa zväčšoval počet účastníkov aj dielní.

Absolvovali sme diadelný manažment, režijné prvky, scéngrafiu, hudbu, fotografiu, pohyb, pouličné divadlo, rozhlasovú hru, filmovú dieľňu a mnohé iné. Dnes hovoríme o 8 dielňach a 63 nadšených účastníkoch tohto ročníka.

Všetko to – nesmieme byť falošne skromní – by sa nemohlo uskutočniť, nebyť divadelných fanatikov v najpozitívnejšom slova zmysle, z OD Janka Čemana z Pivnice, ale aj spolupráce Slovákov zo Srbska a Slovákov zo Slovenska. Nemyslím tým iba ľudí, ktorí pravidelne navštevujú seminár ako lektori či účastníci, ale aj finančú podporu slovenskej vlády, teda Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí, ktorí si toto podujatie vážia a pravidelne ho podporujú. Z rovnakého dôvodu nemožno opomenúť ani okres Báčska Palanka, Vojvodinskú vládu a Národnostnú radu Slovenskej národnostnej menšiny v Srbsku, ako aj iných divadelných nadšencov a sponzorov.

Dúfam, že tento seminár s nami Pivničanmi vydrží ešte veľa rokov, aby sme na javisku mohli inscenovať súčasné autorské divadelné predlohy a aby mali aj naše deti možnosť stať sa súčasťou umenia, ktoré tak milujú.

Olga Ćosićová

PIATOK – sme prepojení

03.09.2023

Predposledný deň semináru. Všetci sú unavení ale štastní. Už sme sa dohodli, že budeme začínať o hodinu neskôr (aj keď všetci prídu o dve hodiny neskôr). Ráno po raňajkách začíname spoločným kávičkovaním a potom sa presunieme do dielní kde všetci dokončujú svoje projekty. Zajtra to už zostane len na štyroch dielňach. My ostatní sa konečne vyspíme, potom [...]

ŠTVRTOK – prežívame vďaka kofeínu

26.08.2023

Dnes si už uvedomujem, že pomaly, ale isto končíme. Hudobná dielňa mala koncert. Nechcela som, aby tento deň prišiel. Viem, že ak príde ten deň, keď budú prezentovať aj ostatné dielne, príde koniec semináru. Dnešný deň bol nádherný. Bol plný hudby a zábavy. Zajtra sa bude prezentovať dielna detského divadla, dielňa pouličného divadla a happeningu sa spojila s dielňou [...]

STREDA – Ona nenávidí kohúta

25.08.2023

Ani sa to nezdá, a sme v polovici semináru. Je to neuveriteľné ako sa za tie tri dni dokážu vytvoriť nové priateľstvá, ktoré (podľa mojich skúseností) vydržia celý život. A budúci rok budeme spomínať ako sme sa spoznali, čo všetko sme spolu prežili, ako sme vedľa seba spali na žinenkách, hrali bedminton o tretej ráno, spievali hymnu semináru, nevedeli sa zobudiť a [...]

Štefan Harabin, ta3

VIDEO: Prezidentský kandidát Štefan Harabin. Rusko nepovažuje za agresora, chce neutralitu Slovenska

19.03.2024 07:00

O post prezidenta Slovenskej republiky vo voľbách v roku 2024 sa uchádza 10 ľudí.

vojna na Ukrajine

ONLINE: Michel: Aby bol v Európe mier, musí sa pripraviť na vojnu. Volá po vojnovej ekonomike

19.03.2024 06:15, aktualizované: 09:06

Ak nebude reakcia EÚ správna a neposkytne Ukrajine dostatočnú podporu, aby zastavila Rusko, budeme ďalší na rade, tvrdí šéf Európskej rady Michel.

Putin

Putinov triumf odobrili hostia z AfD. Ako ruské voľby "monitorovali" extrémisti z Nemecka

19.03.2024 06:00

Aby prezidentským voľbám dodal zdanie legitimity, Putin si ako pozorovateľov pozval poslancov nemeckej strany AfD.

anketa, kandidáti na prezidenta 2024

ANKETA: Osem kandidátov na prezidenta odpovedalo na 19 otázok. Tu sú všetky odpovede

19.03.2024 06:00

Do ankety sa zapojilo 8 z 10 kandidátov. Líder SNS Andrej Danko sa vzdal v prospech Štefana Harabina. Milan Náhlik a Štefan Harabin do uzávierky neodpovedali.

Píšeš? Píšem!

Celý svet hrá divadlo! Ale my to robíme dobre a radi :-) #slovacislovakom facebook.com/PisesPisem www.instagram.com/pisespisems…

Štatistiky blogu

Počet článkov: 23
Celková čítanosť: 35770x
Priemerná čítanosť článkov: 1555x

Autor blogu